Poftă bună! O săptămâna de vis în bucătăria mediteraneeană

24 0

Bucătăria este un spațiu foarte agreat deoarece aceasta este locul în care ne incantam simțurile cu arome excelente și culori pline de viață! Elementele necesare pentru o bucatarie trebuie să fie utile și practice în același timp.

Putem găsi un echilibru între partea utilă și cea estetică, prin alegerea modelelor de bucatarie potrivite pentru stilul nostru de viață. De unde ne inspirăm pentru a alege genul de bucatarie preferat?

Putem alege reviste de specialitate, website-uri sau bloguri de design interior din tară și din străinătate. Cateva stiluri interesante ar fi: stilul rustic, cu variantele și particularitațile lui, stilul traditional, modern, contemporan, eclectic, clasic, franțuzesc, vintage, mediteranean și cel de mijloc între tradițional și contemporan.

Fiecare are un farmec aparte. Un factor important pentru achiziționarea mobilierului și a accesoriilor este bugetul de care dispui. Odată ales stilul de bucătărie, il adaptam spațiului pe care-l avem și posibilităților financiare. Multe dintre gospodării nu iși pot permite o bucătărie foarte încăpătoare, dar stilul se poate realiza dacă ai câteva idei bune. Primul lucru pe care-l achiziționăm, după electrocasnice, este mobila de bucătărie. Să avem în vedere că până și frigiderul, mașîna de spălat vase, aragazul, trebuie să fie alese potrivit spatiului și stilului ales. În ceea ce priveste mobila pentru bucătării, mulți o realizează la comandă, pentru că este varianta cea mai simplă pentru a o personalize și adapta cerințelor de spațiu și buget.

Începem de la masca pentru chiuvetă, blat și toată partea unde intră plita, cuptorul, până la sursele de lumină atât de importante, dulapuri pentru depozitare (tigăi, oale, tacâmuri) , masa și scaunele. Iată câteva sfaturi practice:

  • suprafața de lucru trebuie să fie curată
  • dulapurile sa fie suspendate și cât mai înalte
  • electrocasnicele se vor integra mobilierului pentru a oferi cât maimult spațiu
  • ține la îndemână doar ustensilele pe care le folosești în mod frecvent
  • nu bloca lumina naturală prin jaluzele sau storuri
  • ușa glisantă măreste spațiul și ajută dacă se gătește zilnic
  • încorporează balconul acestui spațiu, dacă nu-l folosești pentru depozitare.

 Cum sa menții ordinea în bucătărie

Dacă ții bureții și lichidul de curățat vasele pe chiuvetă, trebuie neapărat să schimbi asta. Eu le pun sub această. Secretul este să te asiguri că buretele este complet uscat. Multă lume folosește un recipient de sârmă cu niște cupe de colectare care este atârnat de chiuvetă. Dacă și tu faci așa, îți recomand să-l înlături acum.

Nu se poate usca dacă este împroșcat cu apă ori de câte ori folosești chiuveta, si astfel, va începe în curând să miroasă. Ca să previi acest lucru, stoarce bine buretele după ce l-ai folosit și lasa-l să se usuce. Poți folosi un cârlig de rufe ca să-l agăți de bară de prosoape sau de mânerul unui sertar de la bucătărie, dacă nu ai o bară pentru prosoape.

Personal, recomand să agăți bureții afară. Poti folosi, de exemplu sârma de rufe. Eu usuc nu doar bureții, ci și tocătoarele, strecurătoarele și vasele pe verandă. Lumina soarelui e un bun dezinfectant, iar bucătăria mea arată foarte curată fiindcă n-am nevoie de un scurgător de vase. De fapt, eu pun toate vasele pe care le spăl într-un lighean sau o strecurătoare mare și le pun pe verandă la uscat. Pot să le spăl dimineața și să le las afară. În funcție de vreme și de locul unde stai,  această soluție ar putea fi bună și pentru tine. Unde ar trebui să îți ții uleiul, sarea, piperul, sosul de soia și alte condimente?

Mulți oameni le țin chiar lângă aragaz pentru că vor să le aibă la îndemână, de dragul comodității. Dacă faci și tu la fel, sper că le vei salva acum. În primul rând, un blat este pentru gătit, nu pentru depozitat lucruri. Zona de blat de lângă aragaz este expusă în special la împroșcare cu mâncare și grăsime, iar condimentele ținute acolo sunt, de obicei, pline de grăsime. Șirurile de sticle din această zonă o fac mai greu de curățat, iar bucătăria va fi acoperită de o peliculă de ulei. Rafturile și dulapurile de bucătărie sunt concepute special pentru depozitarea condimentelor și mirodeniilor, așa că pune-le unde este locul lor. Adesea, se poate folosi un sertar sau un dulap îngust localizat lângă aragaz.

Și, dupa ce ai realizat toate aceste mici dichisuri, pe lângă faptul că va trebui să iți organizezi bucătăria în care dintre stiluri vrei tu, iți voi propune urmatoarea rețetă, în stil mediteraneean.

Orez mediteranean

Această rețetă este pentru patru persoane, și are o dificultate redusă. Timpul de preparare este de 30 minute, cu un cost scăzut al ingredientelor.

Ingrediente:

  • 400 g orez
  • 1 vânătă mare
  • 1 ardeiroşu
  • 1 ardeigalben
  • 3 dovlecei
  • Ulei de măsline
  • Busuioc
  • Sare
Cum se prepară?
  1. Se curăță dovleceii, vinetele și ardeii.
  2. Se taie dovleceii în felii, vinetele cubuleţe şi ardeii fâşii.
  3. Se călesc într-o tigaie antiaderentă.
  4. Se fierbe orezul şi când este gata se pune într-un bol de salată împreună cu legumele călite.
  5. Se adaugă apoi busuioc proaspat tocat şi se serveşte.

 O bucătărie de vis este cea care ne invită să petrecem cât mai mult timp alături de familie și prieteni.  De aceea, pe lângă mâncarea gustoasă și compania de calitate, masa de bucătăria este cea care dă tonul întregului spațiu. Poziționarea ei este la fel deimportantă. Ideile de amenajare se găsesc pretutindeni, dar detaliile sunt cele care fac diferența între un spațiu plăcut și unul prea încărcat.

* Pentru SuperBlog 2018 *

 

Related Post

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading...