Norme si tehnici privind curățarea, dezinsecția, deratizarea și sterilizarea în unitățile sanitare publice și private

Asepsia reprezintă ansamblul de măsuri prin care se previne contaminarea cu agenți patogeni , a mediului de spital, tegumentului și mediului intern al organismului deoarece previne infecția este considerată metodă de prevenție.

Aseptic=lipsit de agenți patogeni

(anti=împotriva,sepsis=putrefacție): Totalitatea mijloacelor prin care se urmărește distrugerea germenilor este metodă curativă prin care are loc omorârea microbilor în stare vegetativă de pe învelișurile organismului sau din plăgi cu substanțe antiseptice , care în doze active sunt netoxice determina starea de sterilitate.


Istoric


Înainte de Hipocrate (sec V-VI i.Ch) cei care practicau medicină recomandau pentru prevenirea infectării plăgilor spălarea acestora cu apă caldă și pansarea lor cu bucăți de pânză albă.Se utilizau de asemeni diverse plante cu efect antiseptic și cicatrizant.
Hipocrat și discipolii săi recomandau pentru prevenirea infectării plăgilor , spălarea acestora cu apă și vin vechi , iar echipa chirurgicală era obligată să se spele pe mâini și să-și curățe unghiile

Ambroise Pare descoperă noțiunea de infecție și contagiozitate

Primele metode de asepsie au fost aplicate de Semmelweis care a introdus în clinică obligativitatea spălării mâinilor cu apă și săpun , cu apă clorurată înainte de a începe un act chirurgical

Primele metode de antisepsie


Lister, în Anglia (1827-1912) care a utilizat acidul carbonic în tratarea plăgilor.

Părintele asepsiei


LOUIS PASTEUR , care a descoperit relația de cauzalitate între germeni și apariția bolilorla ședința Academiei de Chirurgie din 1878 , Pasteur spunea « Dacă aș avea onoarea să fiu chirurg, pătruns cum sunt de pericolele la care ne expun germenii microbilor răspândiți pe suprafață tuturor obiectelor din spitale , nu numai că aș respectă curățenia perfectă , dar după ce mi-aș spală mâinile cu cea mai mare băgare de seama și după ce le-aș supune unui flambaj rapid ,..,nu aș întrebuința decât vată, pansamente și bureți ținuți în prealabil într-un aer ridicat la o temperatura de 130-150 grade Celsius și nu aș întrebuința decât apă care a trecut printr-o temperatura de 110-120 grade Celsius »

Curățarea

Este etapă preliminară obligatorie, permanentă și sistematică în cadrul oricărei activități sau proceduri ,de îndepărtare a materiei (materie organică și anorganică) evidențiată macro-sau microscopic pe suprafețe, obiecte, prin operațiuni mecanice sau manuale utilizandu-se agenți fizici și / sau chimici ,cu scopul desfășurării activității medicale în condiții optime de securitate.

Pentru dezinsectie:

  • Curățarea se realizează cu detergenți ,produse de întreținere și curățat care se utilizează
  • Respectarea tuturor recomandărilor producătorului
  • Respectarea instrucțiunilor de sănătate și securitate în muncă
  • Este interzis amestecul produselor
  • Este interzisă păstrarea produselor de curățat în ambalaje alimentare
  • Produsele se distribuie la locul de utilizare în ambalajul original ,etichetat

DEZISECTIE SI DERATIZARE (click pe link)

Urmărirea și controlul programului de curățare revine personalului unității sanitare, care, conform legislației în vigoare este responsabil cu supravegherea și controlul infecțiilor nosocomiale din unitate.

Programul de curățare și dezinfecție face parte din planul propriu unității sanitare de supraveghere și control ale infecțiilor nosocomiale.

Pentru deratizare :

Depozitarea produselor și a ustensilelor folosite la efectuarea curățării în unitatea sanitară, la nivel central, trebuie să existe spații special destinate depozitării produselor și ustensilelor aflate în stoc, folosite în procesul de efectuare a curățării;

  • spațiile trebuie să mențină calitatea inițială a produselor până la utilizare;
  • spațiile de depozitare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
  • pavimentul și pereții trebuie să fie impermeabili și ușor de curățat;
  • zona de depozitare trebuie să permită aranjarea în ordine a materialelor de curățare și accesul ușor la acestea;
  • trebuie să existe aerisire naturală;
  • trebuie să existe iluminat corespunzător;
  • gradul de umiditate să fie optim păstrării calității produselor;
  • încăperile de depozitare de pe secții, respectiv compartimente, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
  • pavimentul și pereții trebuie să fie impermeabili și ușor de curățat;
  • trebuie să existe aerisire naturală;
  • trebuie să existe iluminat corespunzător;
  • locul de organizare a activității, sursă de apă și suprafață zonei de depozitare trebuie să permită aranjarea în ordine a materialelor de întreținere;
  • trebuie să existe chiuvetă cu apă potabilă rece și caldă, dotată pentru igienă personalului care efectuează curățarea, conform prevederilor legislației în vigoare;
  • trebuie să existe chiuvetă sau bazin cu apă potabilă, pentru dezinfecția și spălarea ustensilelor folosite la efectuarea curățării; dezinfecția, spălarea și uscarea materialului moale folosit la curățare se pot face utilizandu-se mașini de spălat cu uscător sau mașini de spălat și uscătoare;
  • trebuie să existe suport uscător pentru mănușile de menaj, mopurile, periile și alte ustensile;
  • trebuie să existe pubelă și saci colectori de unică folosință pentru deșeuri, conform legislației în vigoare Întreținerea ustensilelor folosite pentru efectuarea curățării se face zilnic, după fiecare operațiune de curățare și la sfârșitul zilei de lucru; ustensilele utilizate se spală, se curată, se dezinfectează și se usucă. Curățarea și dezinfecția ustensilelor complexe se efectuează respectand recomandările producătorului. Personalul care execută operațiunile de curățare și dezinfecție trebuie să poarte mănuși de menaj sau mănuși de latex. Acestea trebuie sa fie nesterile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

You cannot copy content of this page