Regimul in diabet- Alimentele fara zahar care sunt permise

Regimul in diabet- Diabetul zaharat este un sindrom incluzând tulburări ale metabolismului hidraţilor de carbon, lipidelor şi proteinelor, cu multiple etiologii, având în comun hiperglicemia cronică.

Diabetul este si rezultatul unei anomalii de secreţie şi/sau de acţiune a insulinei.

Regimul in diabet- Alimentele fara zahar care sunt permise- Acum pe Terapie Online

 Obiectivele tratamentului nutritional includ:

– menţinerea glicemiei la un nivel cât mai aproape de valorile normale

– normalizarea profilului lipidic

– asigurarea unui aport caloric adecvat

– prevenirea şi tratarea complicaţiilor acute şi cornice

 – creşterea calităţii vieţii printr-o alimentaţie adecvată.

 

Terapia nutrițională în diabet presupune:

A. Dozarea macronutrienților

– glucide

– Cantitatea trebuie sa fie pregatita in mod individualizat

– Aportul de hidrati de carbon – glicemia postprandială

– Monitorizarea cantitativă a aportului de hidrati de carbon (CH) este o strategie ”cheie” în obținerea controlului glicemic

  Surse recomandate :

– Legume și vegetale

–  Fructe

– Cereale integrale

– Produse lactate.

Aspecte cantitative si aspecte calitative in cee ace priveste macronutrienii.

Trebuie avute in vedere urmatorele:

1.  Index glicemic

 2.  Încărcătura glicemică

3.  Fibre alimentare 14 g/1000 kcal

4. Cereale integrale

Beneficiile alimentelor cu index glicemic scăzut- Cereale integrale :

 – creste senzația de sațietate

 – scade aportul de hrană contribuind la control ponderal

 – creste sensibilitatea la insulină

– scade riscul cardiovascular

 – scade nivelul colesterolului seric

 – creste capacitatea de efort

B. Cum sa consumam indulcitorii și suplimentele

Îndulcitorii hipocalorici

 -Sunt utilizați ca înlocuitori ai celor calorici si duc la reducerea aportului de HC

 – Suplimentele de vitamine și minerale nu sunt necesare

– Scorțișoara, ierburi sau alte condimente- studiile nu au adus dovezi insuficiente

 – Faciliteaza optimizarea alegerilor alimentare

C. Băuturi alcoolice

 Trebuie consumate cu multa moderatie.

 – ≤ 1 porție/zi la femei

– ≤ 2 porții/zi la barbati

Consumul in exces creste riscul de hipoglicemie.

Abstinența este recomandată persoanelor cu:

– antecedente personale alcoolism

– sarcina

– afecțiuni hepatice, pancreatice

 – neuropatii avansate

– hipertrigliceridemie severă

 

ETAPELE ALCĂTUIRII UNEI DIETE

  1. Precizarea caracteristicilor generale ale dietei
  2. Calculul aportului caloric
  3.  Distribuţia caloriilor pe cele trei principii energetice şi a macronutrienţilor în grame
  4.  Alegerea alimentelor
  5.  Distribuţia principiilor energetice pe numărul de mese
  6.  Pregătirea corectă a alimentelor (reguli de gastrotehnie)
Individualizarea dietei

Precizarea caracteristicilor generale ale dietei, de exemplu:

  • dieta hipocalorică
  • normoglucidică
  • hiperproteică
  • hipolipidică cu restricţie moderată de sodiu < 6gNaCl/zi necesar

 

Atunci cand este prescrisa una din dietele de mai sus, trebuie avut in vedere:

– diagnosticul

– tulburarile asociate

– starea de nutriţie

 – gradul de activitate fizica

– intoleranţe alimentare

Calculul aportului caloric

 Aportul caloric  trebuie sa fie corespunzător nevoilor energetice. Acesta se caluleaza in functie de:

– vârstă

 – sex

– indici antropometrici

– activitatea fizică

Valoarea energetică a elementelor calorigene ale organismului folosită în practică:

  •  glucide = 4 kcal/g sau 16,7 Jouli;
  • lipide = 9 kcal/g sau 37,7 Jouli;
  •  proteine = 4 kcal/g sau 16,7 Jouli;
  •  alcool = 7 kcal/g sau 29,3 Jouli.

Distribuţia caloriilor pe cele trei principii energetice şi a macronutrienţilor în grame trebuie sa respecte uramtoarele reguli:

– recomandarile OMS

– minim 30 g fibre alimentare/zi

– glucidele se apreciază prin “index glicemic”

– în funcţie de patologia individuala

 – adaptata la necesităţile zilnice ale fiecărui individ

 

Alegerea alimentelor de regim

– alimentele trebuie sa fie variate

 – se evita monotonia regimurilor

– “compensarea” variaţiilor zilnice ale efortului fizic

 – trebuie sa exise o concordanţă optimă între aport şi necesarul energetic

– cântarul  este un instrument indispensabil

Pregătirea corectă a alimentelor (reguli de gastrotehnie)

 -trebuie sa se respecte menţinerea integrală a principiilor nutritive din alimente

– prelucrare mecanică sau termică care să uşureze procesul de digestie

– fără producerea de compuşi iritanţi pentru mucoasa digestiva

1. Alimentele “roşii” (a se consuma în cantităţi reduse)

2. Alimente “galbene” (a se consuma cu moderaţie)

 3. Alimentele “verzi” sunt alegerile “sănătoase”.

  • S.C. INDAVICO S.R.L.
  • Adresa: Bulevardul Transilvaniei nr. 4, Alba Iulia jud. Alba, 510066
  • Telefon: 0755 800 322
  • Email :info[at]arabioshop.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *