Igiena pielii
Pielea curată nu favorizeaza dezvoltarea gemenilor microbieni. Aceștia nu se dezvoltă excesiv datorită uscăciunii tegumentului, reacției acide, prezenței sărurilor minerale și a unor substante asemănatoare lizozimului (fermenți ce au capacitatea de a distruge germenii microbieni).
In timpul unei săptămâni pe o piele murdară se poate aduna o cantitate de 0,5 kg eliminări dermice, pe tegumentul neacoperit se depune praf, funingine și alte murdării. În aceste condiții germenii microbieni au un mediu favorabil dezvoltării.
Pe o piele murdară apare blocarea canalelor glandelor sudoripale, ceea ce perturbă capacitatea de termoreglare. De asemenea, în glandele sebacee pătrund germeni microbieni context în care se manifestă inflamarea bulbilor firelor de păr și este favorizată apariția coșurilor și a furunculilor.
Baia generală se poate face pentru un preșcolar și un școlar la cel mult 6-7 zile. Este preferabilă recurgerea la baia sub formă de duș, deoarece în aceest fel se foloseește permanent apă curată, iar proiectarea jetului de apă are efect benefic asupra terminațiilor nervoase.
Spălatul și periajul dinților se învața începănd de la 2,5-3 ani și se face minim o dată pe zi seara (preferabil de două ori pe zi dimineața și seara).
Fiecare elev trebuie să știe că periuța de dinți, pieptenele, unghiera sau forfecuța pentru manichiură, aparatul de ras, prosopul, lenjeria intimă, îmbrăcămintea și încălțămintea sunt obiecte proprii și nu se împrumută.
Spălarea mâinilor este definită ca fiind o metodă de fricționare viguroasă a acestora pe toată suprafața după o prealabilă umezire și săpunire.
Cerințe:
degetelor îndoite pe palma altei mâini, succesiv prin mișcări circulare de fricționat degetele mari ale ambelor mâini), se fricționează 30 secunde;
Igiena îmbrăcămintei și încălțămintei
Hainele trebuie să îndeplinească următoarele cerințe igienice:
Aceste calități vor permite evitarea unei răciri excesive a corpului sau supraîncălzirea acestuia. Caracteristicile igienice ale hainelor sunt influențate de material, fabricarea țesăturii și de model.
La fabricarea lenjeriei se preferă țesăturile din bumbac, olandă, mătase. Purtată timp de o săptămână lenjeria de pat se murdărește datorită îmbibării cu substanțele eliminate de pe piele. Lenjeria pentru somn trebuie să corespundă următoarelor cerințe: permiabilitate adecvată pentru aer, higroscopicitate, elasticitate, maleabilitate. Sunt cerințe ce corespund țesăturilor din bumbac, vâscoză.
Îmbrăcămintea de vară de la Deefashion va fi în culori deschise care reflectă razele termice și permite penetrarea celor ultraviolete. Cea de iarnă în culori închise care rețin razele termice.
Încălțămintea trebuie să: corespundă formei și dimensiunii tălpii, să nu jeneze, să nu perturbe dezvoltarea piciorului, să nu afecteze circulația sangvină.
În pantofi trebuie să existe permanent un spațiu oarecare, picioarele trebuie să încapă liber în ei, trebuie să fie impermiabili la apă, moi și ușori. Pantofii se aleg în funcție de vârstă, starea sănătății, anotimp, climă, caracteristicile solului.
Încălțămintea de cauciuc trebuie folosită cu atenție deoarece în ea pielea transpiră , uneori aparând și crăpături. Dacă se folosește este importantă protecția cu ajutorul tălpilor de pâslă și a ciorapilor de lână.
- Medicinist, Psiholog, Blogger