Beneficiile Luteinei (Vitamina A)


Beneficiile vitaminei A,  oferita de www.mesfarma.ro

În anumite fructe și legume, precum și gălbenușurile de ou, luteina este un nutrient cu efecte potențial benefice.

Este un membru al familiei carotenoide, un grup de substanțe chimice legate de vitamina A. În timp ce betacarotenul, precursorul vitaminei A, poate fi cel mai familiar carotenoid, există aproape 600 de alți precursori ai căror efecte nu au fost încă studiate pe scară largă.

În afară de luteină, acestea includ alfa-carotenul, licopenul, zeaxantin și beta-cryptoxantin.

În lumea plantelor, carotenoizii, precum luteina, ajută la colorarea cartofilor dulci, morcovilor și a altor fructe și legume.

La oameni, luteina și zeaxantina reprezintă pigmentul din centrul retinei, unde sensibilitatea la vedere este cea mai mare. În timp ce luteina nu este considerată un nutrient esențial, studiile sugerează că aceasta poate juca un rol important în menținerea vederii sănătoase și prevenirea bolilor oculare. Acestea includ degenerarea maculară legată de vârsta și cataracta.

Obținerea unor cantități adecvate de acest carotenoid poate scădea, de asemenea, riscul de apariție a cancerului de colon și a bolilor de inimă.

Luteina și alte carotenoide sunt considerate importante datorită proprietăților lor antioxidante.

Antioxidanții ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Pe măsură ce radicalii liberi trec prin corp, ei provoacă leziuni celulelor – un proces denumit oxidare.

Concentrat în principal în lentilele și retina ochiului, luteina poate ajuta la protejarea vederii prin neutralizarea radicalilor liberi și prin creșterea densității pigmentului ocular. Luteina poate de asemenea proteja ochii de efectele distructive ale luminii solare.

La sfârșitul anului 2001, un studiu britanic a arătat că riscul de cataractă corticală a fost cel mai scăzut, daca sunt consumate concentrații ridicate de luteină.

Luteina este omniprezentă de asemenea, în produsele alimentare.

Rezultatele unui studiu publicat în British Medical Journal în 1992, au pus in lumina o posibila legatura dintre luteină și cataractă.

Obiectivul studiului a fost de a examina relația dintre cataractă și aportul de carotenoizi, vitaminele C și E și riboflavina.

Cercetatorii au studiat obiceiurile dietetice prin intermediul chestionarelor a peste 50.000 de asistente medicale inregistrate in varsta de 45 de ani, pentru o perioada de opt ani. S-a constatat ca cei care au raportat consumul de cele mai multe vitamine A si carotenoizi au avut un risc mai mic de a dezvolta cataracta.

Spanacul, care este o sursă bogată de luteină, pare să ofere cea mai mare protecție împotriva bolilor. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acei carotenoizi prezenti in alimente pot scadea riscul de a dezvolta cataracta severa.

Luteina si Cancerul de Colon

Un studiu a examinat riscul apariției cancerului de colon și a aportului alimentar de luteină și alte carotenoide, cum ar fi alfacarotenul, beta-carotenul , licopen, zeaxantin și betacriptoxantină.

Cercetatorii au examinat obiceiurile alimentare de peste 4.000 de persoane. Aproximativ jumătate dintre participanți aveau vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani și aveau deja cancer de colon, în timp ce restul constituia grupul de control fără cancer.

Rezultatele au arătat că bărbații și femeile care au consumat cantități mari de luteină au fost mai puțin susceptibili de a dezvolta boala.

Interesant, luteina a fost singurul carotenoid identificat de studiu, care părea să ofere protecție.