Ceapa are gustul dominant iute, dar si o componenta dulce. Ea stimuleaza pofta de mancare, este diuretica, expectoranta, antibacteriana, micsoreaza tensiunea si glicemia.

Exista numeroase soiuri de ceapa: alba, rosie, arpagic, ceapa de apa, ceapa spaniola etc. In bucatarie, ceapa joaca un rol intermediar intre leguma si condiment. O bucatarie fara ceapa este de neconceput, ea fiind raspandita in intreaga lume. Indicatie – pentru tuse, raceala si bronsita se vor lua 1-3 lingurite de zeama de ceapa proaspat stoarsa. In caz de arsuri solare, pe portiunile de piele afectate se pune ceapa tocata marunt.
Leurda

Fiecare primavara aduce sperante in soare si caldura. Ne simtim iarasi veseli si plini de avant, ne bucuram de prima inverzire a naturii si de voiosia lumii pasarilor cu intreaga fiinta, ca de un autentic dar de la Creator. In fata acestei noi splendori verzi, ar trebui sa pasim spre o noua cura de primavara, o curatire si depuratie a organismului care duc la improspatare si inviorare igienica demne de luat in seama. Mai ales leurda, numita si ai-ciorasc, ai-de-padure, aisalbatic, aiuti, aliu, aliu-de-iunie, leoarda sau leorda, face parte dintre acesti vestitori ai primaverii. Frunzele, de un verde proaspat, lanceolate, lucioase, asemanatoare celor ale lacramioarei, ies dintr-un bulb lunguiet care este inconjurat de membrane albe, transparente. Tulpina neteda, de un verde deschis, impreuna cu potirul alb ajung la o inaltime de 30 de centimetri. Leurda creste numai in cimpii bogate in humus si umede, sub tufisuri, in paduri de foioase si alpine. I se simte puternicul miros de usturoi chiar inainte de a zari planta.

El i-a si adus in popor numele de „ai” – salbatic, de padure – insemnand usturoi; acest miros exclude fara nici o indoiala orice confuzie cu frunzele lacramioarei sau cu otravitoarea brandusa de toamna. La inceputul primaverii, multe zavoaie sunt acoperite cu frunze proaspete, verzi ale leurdei.

Ele rasar din pamant in aprilie sau mai, uneori chiar mai devreme. Florile devin insa vizibile abia pe la mijlocul lui mai sau iunie. Puternice forte vindecatoare zac in ea si se spune ca si ursii o cauta cand ies din hibernare, pentru a-si curata stomacul, intestinele si sangele. Leurda contine in esenta proprietatile usturoiului nostru, numai ca are o putere curativa mult mai mare. Este, de aceea, deosebit de indicata in curele depurative de primavara si ajuta la vindecarea bolilor cronice de piele.

TRAISTA CIOBANULUI

Aceasta planta medicinala foarte valoroasa, care se intalneste peste tot pe drumuri, campii, pamanturi intelenite, ogoare paraginite, santuri, povarnisuri, campuri si gradini de zarzavaturi, este considerata in general o buruiana incomoda. De-abia se aduna undeva o movila de pamant – mai ales cand se construiesc case – si imediat apare, aproape peste noapte, traistaciobanului.

In limbajul popular i se mai zice si arior, buruiana-de-friguri, coada-pisicii, pasatel, pascuta, pastele-cailor, punga-babei, punga-popii, pungulita, rapan, straita-popii sau tasculita. Frunzele zimtate neregulat formeaza – asemanator papadiei – o rozeta. Tulpina ajunge pina la o inaltime de 40 centimetri. Perioada de inflorire: martie-noiembrie. Florile, foarte mici, de un alb murdar, sunt umbeliforme, alcatuind o inflorescenta in forma de ciorchine; de tulpinitele subtiri atarna micile pastai (fruct capsula) sub forma de inimioare si amintind la pipait de pielea prelucrata. -Orataniile au o preferinta speciala pentru traista ciobanului. Imediat ce zapada se topeste si vremea se incalzeste, aceasta planta rasare proaspata si verde.